Overig

Dienstverlening

736

De zakelijke dienstverlening is één van de snelst groeiende bedrijfstakken in Nederland. Inclusief het uitzendwezen telt de sector meer werknemers dan de gehele industrie. De meeste zakelijke dienstverleningsbedrijven zijn klein. Het leeuwendeel van de zakelijke dienstverleningsbedrijven heeft 10 of minder werknemers. De drempel om te starten is laag doordat het leveren van zakelijke diensten over het algemeen relatief weinig investeringen vergt in gebouwen, machines en voorraden. Het bestuur van Werkgevers Drechtsteden constateert dat het aantal dienstverleners in de vereniging hand over hand toeneemt. De omzet in de dienstverlening is in 2015 stevig aangetrokken met groeicijfers van 5 % tot 8 %.

Veel van de activiteiten van de leden dienstverleners vinden hun oorsprong in (virtuele) netwerken met als basis samenwerking en overdracht van kennis. Bestaande organisaties worden vervangen door decentrale en platte samenwerkingsverbanden. Deze veranderingen gaan aan Werkgevers Drechtsteden niet voorbij. De wijze van samenwerken tussen de diverse leden wijzigt. Werkgevers Drechtsteden biedt dan ook veel netwerkmogelijkheden en activiteiten gericht op het bij elkaar brengen van partijen met hun bijzondere kennis en vaardigheden. Momenteel worden in dit verband rond diverse thema’s door het secretariaat kleine groepen gestructureerd met het oog op het ontdekken en realiseren van zakelijke en maatschappelijke kansen in de regio. De groepen worden samengesteld uit personen uit verschillende branches, bestaande uit potentiële opdrachtgevers, leveranciers en/of opdrachtnemers. Er wordt op gelet dat zij voldoende verschillend zijn qua achtergrond, branche en persoonlijkheid, en aan de andere kant open staan voor gericht creatief en transparant met elkaar brainstormen over kansen en mogelijkheden. Werkgevers Drechtsteden beoogt met behulp van de groepen innovatieve ontwikkelingen tussen de leden te entameren.

De onderwerpen en bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers gepland. Alle onderwerpen zullen – tenzij anders besloten – als confidentieel worden beschouwd ter bevordering van de kwaliteit van de beschikbare informatie. Tijdens de bijeenkomsten zal voortdurend de belangstelling voor enig onderwerp worden gepeild en de mogelijkheden van een bijeenkomst worden onderzocht. Vooral zal aandacht worden gegeven aan horizontale en/of verticale branche overschrijdende onderwerpen. De leden van de groep kunnen zelf bepalen wie aan de groep zullen deelnemen. Ook niet-leden kunnen tegen een door het bestuur te bepalen vergoeding eveneens deelnemen.

De diverse activiteiten van WD zullen leiden tot wijzigingen in de samenwerking tussen de leden onderling. De leden worden ondernemender en flexibeler in samenwerkingsverbanden en minder afhankelijk van de capaciteit(en) van hun eigen organisatie. Door het voortschrijden van de ontwikkelingen in ICT kunnen leden steeds nauwer gaan samenwerken en zelfs in meerdere samenwerkingsverbanden. Het verband tussen continuï-teit en risico’s zal hierdoor verbeteren. De faciliteiten van een samenwerkingsverband leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering, terwijl de voortschrijdende ICT techniek optimale communi-catie tussen de diverse partijen waarborgt.

We staan aan de wieg van interessante ontwikkelingen.